top of page

Minä Olen

Tutkiessamme Johanneksen evankeliumia huomaamme, että Johannes valikoi tarkasti asiat, mitkä hän kirjoitti. Miksi hän teki näin? Mikä oli syy hänen kirjoittamiselleen?

Sitä ei tarvitse arvailla, sillä hän itse kertoo sen: Paljon muitakin tunnustekoja, joista ei ole kirjoitettu tässä kirjassa, Jeesus teki opetuslastensa nähden. Mutta nämä on kirjoitettu, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen Joh.20:30-31.

Johannes siis kirjoitti Jeesuksen tekemistä tunnusteoista ja niihin liittyvistä opetuksista, jotta ihmiset uskoisivat Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika. Eli hän evankelioi ja hän vakuutti Jeesuksen Jumaluudesta. Jo silloin seurakunnissa oli levinnyt väärää oppia, joka kielsi Jeesuksen Jumaluuden. Tämä on myös tämän mahtavan evankeliumin taustatekijä. Koko evankeliumi vakuuttaa Jeesuksen Jumaluudesta. Heti alussa kerrotaan Jeesuksen olevan Sana, joka on Jumala ja aivan loppuosasta voimme lukea Tuomaksen tunnustuksen: ”Minun Herrani ja minun Jumalani”. Näin läpi evankeliumin vakuutetaan Jeesuksen Jumaluudesta.

Tähän liittyy myös Jeesuksen ”minä olen” lausumat, joita on useita Johanneksen evankeliumissa. Vanhassa Testamentissa Jumala itse sanoi nimekseen ”Minä olen” (2.Moos.3:13-15). Niinpä kun Jeesus käyttää tätä lausetta, Hän osoittaa sillä jumaluuttaan ja samalla osoittaa meille millainen Jumala on ja mitä Jumala on suhteessa ihmisiin. Tämähän oli yksi osa Jeesuksen tehtävää maan päällä: osoittaa millainen Jumala on. Samalla nämä ”minä olen” lauseet kuvaavat Jeesuksen elämäntehtävän eri puolia.

Johannes kertoo Jeesuksen sanoneen:

  • Minä olen elämän leipä (6:35)

  • Minä olen maailman valo (8:12)

  • Minä olen lampaiden portti (10:7)

  • Minä olen hyvä paimen (10:11)

  • Minä olen ylösnousemus ja elämä (11:25)

  • Minä olen tie, totuus ja elämä (14:6)

  • Minä olen tosi viinipuu (15:1)

  • Minä olen se (messias), minä, joka puhun kanssasi (4:26)

  • Ennen kuin Abraham syntyi minä olen (8:58)

Mahtava Herramme on näitä kaikkia ja samalla ne kertovat meille millainen meidän Jumalamme on. Näitä kaikkia käsittelen tänä syyskaudella 2021 puheissani. Tervetuloa mukaan.


Ari Niemi

29 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page