top of page

Mitkä ihmeen neljäkymmentä päivää?

Päivitetty: 17. huhtik.

Viime viikonloppuna muistelimme jälleen ihmiskunnan historian merkittävintä tapahtumaa; Jeesuksen ristikuolemaa sekä ylösnousemusta. Pääsiäisen tapahtumat ovat varmasti usealle meistä ainakin jollakin tasolla tuttuja. Kuinka monelle onkaan tuttua, mitä sen jälkeen tapahtui?
Pääsiäisestä helatorstaihin on 40 päivää. Monille tämän päivän suomalaisille helatorstai näyttäytyy vain keväisenä arkivapaa, joka olisi mukavampi pitää perjantaina. Sen alkuperällä ei ehkä useimmille ole sen kummempaa merkitystä, saati sitten näillä 40 päivällä tässä välissä. Miksi olisi?


Kun Jeesus ristiinnaulittiin, Hänen ruumiinsa siirrettiin hautaan. Hän nousi ylös haudasta kolmantena päivänä mutta ei kuitenkaan noussut suoraan taivaaseen, vaan ilmestyi 40 päivän ajan niin opetuslapsilleen kuin yli 500 sadalle seuraajalleen opettaen heitä Jumalasta sekä vahvistaen heidän uskoaan. Mikä merkitys tällä sitten on meille, oman aikamme ihmisille? Miksi Jeesus ilmestyi fyysisesti seuraajilleen silloin, mutta ei samalla tavalla enää tänä päivänä?


Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen opetuslapset ja monet uskovat olivat peloissaan ja varmasti pohtivat, että mitäköhän tuleman pitää. He olivat nähneet Jeesuksen ihmeteot, mutta silti pelkäsivät ja ehkä jopa epäilivät kaikkea sitä, mitä olivat kokeneet Jeesuksen seurassa (Joh.20:19). Kuinka helposti ja nopeasti sitä omassakin elämässä unohtaa ihmeelliset johdatukset ja tapahtumat, joiden puolesta on saattanut rukoilla jopa vuosia. Mieleen saattaa nousta pelko, entä jos Jumala ei vastaakaan tai jopa epäusko, mitä jos vain kuvittelinkin kaiken. Opetuslapset - siinä missä sinä ja minäkin - olivat vain ihmisiä.


Jumala kuitenkin tuntee ihmiset ja tiesi, että Jeesuksen fyysinen ilmestyminen ristikuoleman jälkeen oli tarpeen, jotta evankeliumi leviäisi ihmisten keskuudessa ja pysyisi aukottomana todistuksena Jeesuksesta. Jeesuksen ilmestymisellä ristinkuoleman jälkeen ja niissä tilanteissa käydyillä keskusteluilla oli suuri vaikutus etenkin Uuden testamentin sisältöön ja sen ymmärrettävyyteen (Luuk.24:44-49). Uuden testamentin keskiössä on Jeesuksen ylösnousemus ja siihen tapahtumaan kiteytyy samalla myös koko Raamatun sanoma.


Opetuslasten lisäksi Jeesus ilmestyi suurelle määrälle ihmisiä, joista monia ei erikseen nimetä. Jokaiseen kohtaamiseen on kuitenkin varmasti ollut merkittävä syy. Näistä henkilöistä tuli ehkä sen ajan evankelistoja ja seurakuntien perustajia tai ainakin luotettavia ja rohkeita todistajia. Näiden kohtaamisten kautta Jeesus asetti perustan, jolle meidän tämänkin päivän kristinuskomme on rakennettu.


Kaikkia yksityiskohtia näiden 40 päivän ajalta ei Raamatussa kerrota ja niitä voimme vain arvailla. Yksi asia on joka tapauksessa varma, Jumalan suunnitelma toimi. Siitä todisteena meillä on sama alkuperäinen evankeliumi muuttumattomana sekä lukemattomat uskovien kokemukset Jumalan vaikutuksesta henkilökohtaisessa elämässään.


Miksi Jeesus siis ilmestyi seuraajilleen 40 päivän ajan? Uskoisin, että rakkaudesta meitä ihmisiä kohtaan. Varmasti myös siksi, että meillä olisi selkeä todistus Jeesuksen kuoleman voittamisesta sekä ymmärrys Jumalan luonteesta sekä toiminnasta. Ilman Jeesuksen ilmestymistä ja niissä hetkissä käytyjä keskusteluja ihmisten olisi ollut varmasti vaikea ymmärtää kuinka Pyhä Henki tulee vaikuttamaan ja mikä todella on raamatun kaikista tärkein asia (Apt.1:4-5).


Miksi Jeesus ei sitten ilmesty enää samaan tapaan kuin heti ristiinnaulitsemisensa jälkeen? Samasta syystä, Hänen hyvästä tahdostaan jokaista maailman ihmistä kohtaan. Keskustelu Jeesuksen kanssa ei ole enää sidottu vain yhteen paikkaan ja hetkeen kerrallaan. Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen meille annettiin Pyhä Henki. Jeesus vastaa ja vaikuttaa Pyhän Hengen kautta meissä, ajasta tai paikasta riippumatta.Jeesus ilmestyy opetuslapsilleen. LUMO-elokuvista löytyy lisätietoa sivulta http://lumoproject.com Ohjaaja: David Batty Jeesuksen osassa: Selva Rasalingam Evankeliumit lukee suomeksi Markus Bäckman. Suomenkielinen tuotanto: Raamatunlukijain Liitto ja Radio Dein studiot.Olen Jesse Lehto, 25-vuotias, käytännön tekemisestä inspiroituva konetekniikan insinööri. Seurakunnassa palvelen nuortentyössä ja välillä muissakin tehtävissä, ei kuitenkaan omalla tiedolla tai taidolla, ainoastaan Jumalan armosta.

52 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page