top of page

Muutos

Me muutumme ja maailma ympärillämme muuttuu. Muutos voi pelottaa ja aiheuttaa muutosvastarintaa, mutta usein myös kaipaamme muutosta. Muutos kuuluu elämään.
Perhosen metamorfoosi


Perhosen kehitykseen kuuluu täydellinen muodonmuutos eli metamorfoosi. Toukka syö, kerää energiaa ja kasvaa, kunnes se koteloituu. Muutos tapahtuu salassa kotelon sisällä. Se on yksinäinen prosessi. Myös meidän elämässämme suurimmat muutokset tapahtuvat usein sisäisesti.


Toukan koko ruumis hajoaa kotelon sisällä, kunnes siitä muodostuu täysin uusi yksilö. Lopulta perhonen murtautuu ulos kotelostaan. Tätä vaihetta ei voi nopeuttaa eikä perhosta saa auttaa. Muuten se ei koskaan lennä.


Toukka huolehtii vain itsestään ja omasta kasvustaan. Aikuisella perhosella (imago) on tehtäviä – se ei voi elää vain itselleen. Sen tehtävä on pölyttää ja auttaa kukkia kasvamaan sekä tuottaa uutta elämää.


Raamattu puhuu nisunjyvän kuolemasta. Totisesti, totisesti minä sanon teille: jos nisunjyvä ei putoa maahan ja kuole, niin se jää yksin; mutta jos se kuolee, niin se tuottaa paljon hedelmää. (Joh 12:24) Vehnänjyvä on vertauskuva Jeesuksen uhrista, mutta myös me käymme oman nisunjyvän tiemme.


Tämän kaltainen on Jumalan valtakunta. Mies kylvää siemenen maahan. Nukkuipa hän tai valvoi, öin ja päivin, siemen orastaa ja kasvaa, eikä hän tiedä miten. Maa tuottaa sadon aivan itsestään: ensin korren, sitten tähkän ja viimein täyden jyvän tähkään. Heti, kun sato on kypsä, hän lähettää sirpin, sillä sadonkorjuun aika on tullut. Mark.4:26-29

Maanviljelijä ei korjaa viljaa kesken kaiken. Mutta heti kun se on valmista, se korjataan. Jumala yksin tietää, milloin sato on kypsä tai milloin muutoksen on aika toteutua.


Rakkaus muuttaa kaiken


Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi. Matt.22:37 ja toinen tämän vertainen on Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Matt.5:43

Voiko ihminen muuttua? Raamattu lupaa, että Jeesusta katsomalla me muutumme. Me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niin kuin muuttaa Herra, joka on Henki. 2.Kor.3:18


Kun katson Jeesusta, saan häneen yhteyden. Silloin unohdan oman mahdottomuuteni ja muutun Hänen rakastavan katseensa alla. Muutosta täytyy ohjata rakkaudella. Viha repii rikki, mutta rakkaus rakentaa.


Muutos alkaa tarpeesta


Usein jokin kriisi tai suuri vääryys käynnistää muutoksen. Niitä voivat olla esimerkiksi kohtuuton työaika tai rotusorto. ”Tämä ei käy! Näin ei voi enää jatkua!”

Ajattelemme, ettei toista ihmistä voi muuttaa. Rakkaudessa on kuitenkin vielä yksi ulottuvuus. Rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka vainoavat teitä. Matt.5:44


Bluesmuusikko Daryl Davis on 30 vuoden ajan ystävystynyt Ku Klux Klaanin jäsenten kanssa. Hän on saanut 200 klaanin jäsentä luopumaan ideologiastaan. Davis on kerännyt heidän kaapunsa muistutukseksi siitä, että on voinut vähentää rasismia hyvin yksinkertaisella tavalla.

Kun kaksi vihollista keskustelee, he eivät taistele. Jos vietät viisi minuuttia pahimman vihollisesi kanssa, huomaat, että teillä on jotain yhteistä. Kun vahvistat teitä yhdistäviä tekijöitä, muodostat ihmissuhteita ja kun muodostat ihmissuhteita, muodostat ystävyyssuhteita. Kun ystävyys syntyy, klaanilaiset ymmärtävät, että heitä on johdettu harhaan vihalla ja ennakkoluuloilla. Davis ei käännyttänyt ketään. Klaanilaiset kääntyivät itse.


Klaanilaiset uskovat, että mustat ovat alempiarvoisia ihmisiä ja että heillä on pienemmät aivot. Davis kertoi esimerkin miehestä, jolla oli hyvä asema klaanissa. Mies sanoi Davisille: ”Mehän tiedämme, että kaikilla mustilla ihmisillä on väkivaltaisuutta aiheuttava geeni.”


Davis vastasi: ”Odotas nyt. Olen ihan yhtä musta kuin ne muutkin. En ole koskaan tehnyt autoryöstöä tai muuta rikosta. Miten selität sen?” Mies ei miettinyt sekuntiakaan, vaan vastasi: ”Sinun geenisi on piilevä. Se ei ole vain tullut vielä esiin.”

Davis vastasi: ”No, mehän tiedämme, että kaikilla valkoisilla ihmisillä on geeni, joka tekee heistä sarjamurhaajia.” Mies kysyi, mitä tarkoitat? No, nimeä kolme mustaa sarjamurhaajaa. Mies mietti asiaa, mutta ei osannut vastata. Davis jatkoi: Ted Bundy, Jeffrey Dahmer, Charles Manson ja John Wayne Gacy. Kaikki valkoisia. Sitten hän jatkoi: Kuule kaveri, sinä olet sarjamurhaaja. Daryl, en ole koskaan tappanut ketään. Davis: Sinun geenisi on latentti piilevä. Se ei ole vain tullut vielä esiin.

Mies tuohtui: Hei, tuohan on ihan tyhmää! Niin on. Mutta ei yhtään sen tyhmempää, kuin mitä äsken sanoit minulle. Silloin mies vaikeni ja vaihtoi puheenaihetta. Viisi kuukautta myöhemmin hän jätti klaanin. Hänen kaapunsa oli ensimmäinen, jonka Davis sai.


Tiedän klaanista yhtä paljon, ellen enemmän, kuin monet niistä klaanilaisista, joita haastattelin. Kun he näkivät, että tunsin heidän organisaationsa ja ajatusmaailmansa, he kunnioittivat minua. En syyttänyt tai tuominnut heitä, vaan kuuntelin. He arvostivat sitä, että olin tehnyt kotiläksyni. Silloin sain palata takaisin.

https://www.npr.org/2017/08/20/544861933/how-one-man-convinced-200-ku-klux-klan-members-to-give-up-their-robes


Mekään emme voi käännyttää ketään, mutta mekin voimme kuunnella ja auttaa. Voimme tulla toista vastaan. Jos sinulla on hankala työkaveri tai naapuri, kumpi puhuttelee häntä enemmän: se, että tuhiset vai se, että turiset muutaman sanan?

Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. Room.12:21 Kun puhuminen tai keskustelu eivät auta, siunaa ja tee jotain hänen hyväkseen.


Sillä Jumalan tahto on, että te hyvää tekemällä tukitte suun ymmärtämättömien ihmisten tietämättömyydeltä. Tehkää näin vapaiden tavoin, älkää niin kuin ne, joilla vapaus on pahuuden verhona, vaan niin kuin Jumalan palvelijat. Osoittakaa kaikille kunnioitusta, rakastakaa uskonveljiä, pelätkää Jumalaa, kunnioittakaa kuningasta. 1.Piet.2:15


Chen Si – Nanjingin enkeli


Vuonna 2003 kiinalainen Chen Si alkoi tehdä kävelyretkiä Jangtse-joen ylittävällä sillalla. Heti ensimmäisenä iltana hän pelasti miehen, joka yritti hypätä Nanjing-jokeen. Kiinassa yritetään itsemurhaa joka toinen minuutti ja noin 287.000 ihmistä onnistuu siinä joka vuosi. Tämä silta on suosituin surmapaikka.Siitä illasta alkoi Sin missio. Hän alkoi päivystää sillalla joka viikonloppu ja on onnistunut pelastamaan yli 300 ihmisen hengen. Chen sanoo, ettei hänellä ole mitään erityistaitoja, mutta hän tietää, mitä on olla köyhä. Hän on myös oppinut tunnistamaan kaikkein epätoivoisimmat ihmiset. ”Näen, että sinulla ei ole kaikki hyvin. Mikä hätänä?” Chen puhuu jokaisen kanssa. “Kerron heille, että ei ole mitään, jota en osaa ratkaista. Se on valhe. Jatkan silti valehtelemista, jotta saan heidät ajattelemaan, että asiat voivat muuttua paremmiksi.”


Nykyisin Chenillä on apuna vapaaehtoisia, joita hän kouluttaa kohtaamaan epätoivoisia ihmisiä, mukaan lukien psykologian opiskelijoita. Hänellä on pieni toimisto, jonne hän vie ihmiset nukkumaan. Seinällä lukee ”Itke, kun itkettää.” Chen käy tapaamassa pelastamiaan ihmisiä, soittaa heille joka viikko, keskustelee heidän velkojiensa kanssa ja yrittää keksiä keinoja, joilla voisi auttaa heitä ongelmissa.


Kristittyinä ymmärrämme, että jokaisessa kohtaamisessa on kysymys ikuisesta elämästä ja kuolemasta. Meidän ei tarvitse kertoa ihmisille valheita, vaan totuutta elävästä Jeesuksesta, joka voi pelastaa ja parantaa ihmisen. Meillä on vielä aikaa muuttaa jonkun ihmisen elämä. Vielä on mahdollisuus todistaa avoimesti. Ei heitetä sitä hukkaan.

Laodikean seurakunnan suurin ongelma ei ollut raha, vaan asenne. Seurakunta ei ollut kylmä eikä palava, vaan veltto ja penseä (Room.12:11). ”Meillä on kaikki hyvin. Ei kiinnosta!”


Onko meillä riittävästi hätää toisten ihmisten maallisesta ja hengellisestä hyvinvoinnista? Ennen kuin rukoilemme herätystä muille ihmisille, meidän tulisi rukoilla sitä itsellemme.


Entä oman elämän olosuhteet? Kun mikään ei muutu?


Murehtimalla emme saa aikaan muutoksia. Usein ajattelemme, että kun olosuhteet muuttuvat, kaikki muukin muuttuu sen mukana. Usein suurimmat muutokset tapahtuvat kuitenkin meissä itsessämme. Kun me muutumme, olosuhteiden merkitys vähenee. Kuinka muuten Paavali ja Silas olisivat voineet ruoskittuina rukoilla ja laulaa ylistystä vankilassa? Apt.16:23-25


On Jumalan suurta armoa ja rakkautta, että olosuhteet välillä pakottavat meidät polvilleen. Saatamme kadottaa oikean suunnan. Saatamme menettää ensirakkauden. Uskonelämä alkaa tuntua puuduttavalta puurtamiselta ja unohdamme, että Jeesuksella on edelleen kaikki valta elämässämme. Jäämme kiinni menneisyyden murheisiin, kun olisi aika elää uutta elämää.


Maailma, ihmiset ja ilmasto muuttuvat. Meidän ei tarvitse muuttua maailman mukana, vaan Jumalan tahdon mukaan. Älkää mukautuko tämän maailmanajan menoon, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta. Room.12:2

Jumalan lupaukset eivät muutu. Hänen rakkautensa ei muutu. Minä olen aina sama, minä olen ensimmäinen ja myös viimeinen. Jes.48:12


Tämä on meidän toivomme muuttuvassa maailmassa ja muuttuvien olosuhteittemme keskellä. Herra on uskollinen. Hän on kanssamme joka päivä maailman loppuun asti!


Saarna kuunneltavissa myös YouTubesta


Minna Rissanen


Minna Rissanen on ammatillinen ohjaaja ja evankelista sekä tekee kristillistä naistentyötä (Naistenbrunssit ja Naistenpäivät) omassa Porvoon helluntaiseurakunnassa. Hän myös kiertää puhumassa erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa.
(Kuvitukset tekstien välissä M.Ä. editoijan)

50 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page