top of page

Elintärkeä toivo

"Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.", By Jesus. Tiesitkö, että toivon tarve on jokaisen ihmisen kenties suurin psykologinen, hengellinen ja lääketieteellinen tarve. Cardiologi McNair Wilson tuo omaelämäkerrassaan esille, että toivo on sellainen lääke, jota käytetään enemmän kuin mitään muita lääkkeitä. Toivon avulla voinee parantaa melkein mitä vain. Vastaavasti eräs psykiatrian proffa (tohtori Wolf) on sanonut: "Toivo on lääkitsevää; niin on myös usko ja elämän tarkoitus. "Kun toivo sammuu, vaivumme epätoivoon.Toivo on meille elintärkeä psyykkisesti, fyysisesti että henkisesti. Ihmisellä täytyy olla toivoa. Tähän toivoon talibanien hirmuvallan alle joutuneetkin yksittäiset isät, äidit, pojat ja tyttäret haluavat tarttua ja joskus se saa epätoivoisia tekoja aikaiseksi. Toivon maansa ja kulttuurinsa mukaisesta normaalista on riistänyt politiikka ja sen takana oleva synti ja ahneus.

Mitä toivo sitten on? Toivo ei tarkoita yltiöpositiivista ajattelua tai asioiden hyvien puolien pakonomaista etsimistä. Toisaalta se ei ole myöskään täydellistä pimeään putoamista.

Toivoon liittyy hyvin voimakkaasti se, ettei kielletä realiteetteja. Esimerkiksi koronan osalta realiteetti on se, että tilanne on vakava ja joihinkin se osuu hyvinkin rankasti, toisiin sitten vähemmällä. Mutta tarkoittaako se sitä, ettei tilanne ikinä lopu tai ettemme voi itse vaikuttaa tilanteeseen millään tavalla. No ei tietenkään.

Miksi toivo on tärkeä ihmiselle? Toivo on ihmisen olemuksen ja elämän keskeinen elementti, jotkut kirjoittajat painottavatkin, että inhimillinen elämä on tehty toivosta. Tämä on tärkeää, koska toivo on olemassa meissä ja elämässämme, silloinkin kun emme sitä välttämättä itse tiedosta tai koe! Toivo kytkeytyy ihmisen kehitykseen ja erityisesti hengellisyyteen, sen laajassa merkityksessä.

Toivon merkityksestä kertovat myös toivoon läheisesti kytkeytyvät käsitteet, kuten luottamus, elämän tarkoitus, elämänhalu ja elämänvoima. Toivo on perustavaa laatua oleva inhimillisen elämän elementti - elämän perusvoimavara. Epätoivo ja toivottomuus liittyvät puolestaan muun muassa elämän tarkoituksettomuuden kokemuksiin. Toivoa voi ruokkia toimimalla realiteettien puitteissa mahdollisimman viisaasti. Hyvin tärkeää onkin se, että toivo auttaa toimimaan. Toivo synnyttää usein tuntua siitä, että ainakin jotakin tilanteen parantamiseksi pystyy tekemään.

Todellinen toivo on löydettävissä Kristuksessa - ikuisuuden toivo mutta myös nykyhetken.

Mertsi MEDI Ärling

27 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page