top of page

Voi pyhä yksinkertaisuus

Siinäpä vasta mainio sanayhdistelmä, mutta miten ihmeessä nuo kolme sanaa sopivat yhteen? Tätä sanontaa viljellään ihan notkeasti arkikielessä ajattelematta sen enempää, mitä se pitää sisällään. Olen kuullut sitä käytettävän, kun jotain ihmistä alkaa hitusen joku asia toisen käytöksessä tai puheessa harmittamaan ja sitten se lennähtää suusta: " Voi pyhä yksinkertaisuus, miten et voi tajuta tätä asiaa." Yritänpä hieman analysoida lausahdusta.
Voi on leivän päälle laitettava rasva, jota ilman leipä takertuu kurkkuun. Voitako vaiko margariinia, on ikuinen terveyskeskustelu. Voi tukkii suonet ja kasvisperäinen margariini pelastaa ihmishenkiä. Voi on myös puolikas voivoi -voivottelusta. Tässä sanayhdistelmässä on enemmänkin kyse valittelusta kuin terveysasioista.


Pyhä taas kuulostaa niin korkealentoiselta sanalta, ettei se tunnu koskettavan kuolevaista ihmistä millään tavalla. On taivahan tosi, että se kuitenkin koskettaa jokaista ihmistä ja jopa tulee asumaan meihin. Kun pääsemme ymmärtämään elämän merkittävimmän asian, saamme arvokkaimman mahdollisen lahjan. Meistä voi tulla pyhiä Jumalan silmissä, vaikka täydellisyys on meistä yhtä kaukana kuin itä on lännestä. Pyhyys ei valu sormenpäistä, vaan se on kahdessa kohtaa uskovaa: sydämessä ja mielessä. Mielenmuutos on niin suuri, että se näkyy ihmisestä jo uloskin päin. Asiat tapahtuvat pikkuhiljaa. Uskoon tullut ihminen tekee vakaan päätöksen lähteä Jeesuksen seuraajaksi ja mielenmuutos ja sydämen kääntyminen on silmiinpistävää. Entinen kova kiroilija, tappelija, juopottelija, narkomaani jne. muuttuu täysin uudeksi. Jumala on Pyhä ja Kaikkivaltias. Miten Hän voi hyväksyä minut - töppäilijän ja kompuroivan ihmisen? Kyllä, Hän niin tekee. Keskimmäinen sana tässä kolmikossa on siis erittäin positiivinen ja sen vaikutus siis siten huikea kaikella tavalla. Jumalan pyhyys on jotain niin suurta, ettei pienen yksinkertaisen ihmisen ajatuskapasiteetti riitä sitä ymmärtämään.


Yksinkertaisuus mielletään yleisemmin melko negatiiviseksi sanaksi. Onpas yksinkertainen tyyppi, kun ei tajunnut tuotakaan asiaa. Miten noin yksinkertainen ihminen on voitu valita tuollaiselle paikalle? Joskus yksinkertainen on kaikkein kauneinta eli siitä tuleekin positiivinen asia. Jumalalle riittää monesti melko yksinkertaiset asiat. Hän odottaa meiltä yksinkertaisesti sitä, että olemme Hänen lapsinaan kuuliaisia ja uskollisia Hänelle. Tahdomme elää Hänen lähellään, lukea Raamattua, rukoilla mahdollisimman paljon ja viettää aikaa uskovien yhteydessä. Teemme helposti uskosta monimutkaista taidetta ja suorittamista sekä määrittelemme erilaisia tasoja, joilla Häneen uskovien tulisi liikuskella, jotta täyttäisimme Luojamme mittarit. Ei se niin ole, vaan pyhä yksinkertaisuus riittää vallan mainiosti hänelle ja sepä vasta onkin meille itseasiassa hyvä asia, koska meistä ei ole parempaan. Jumala kasvattaa meitä ja on kärsivällinen tietäen heikkoutemme, jo luodessaan meidät. Silti Hän rakastaa sinua ja minua edelleen valtavasti.


Kun lähdin seuraamaan Jeesusta 13-vuotiaana pojannassikkana, päätin pitää kiinni kaksin käsin Jeesuksen viitan liepeistä, jotta selviäisin kerran voittajana taivaan kotiin. Se on minun päämääräni ja tahdon elää elämäni onnellisena myös tässä ajassa Hänen antamansa siunauksen säestämänä. Usko on iloinen asia, eikä vain täynnä määräyksiä ja kieltoja. En voisi suositella mitään asiaa enempää ihmiselle, en edes golfin aloittamista, joka on kuitenkin ihan vallan mukavata hommaa.


Taivaallisen Isämme siunausta elämääsi


Kimmo Nykänen
Olen Kimmo Nykänen ja pitkän linjan myynnin ammattilainen. Olen kuluttanut auton istuinta melkoisia tuntimääriä suhaten eripuolilla Suomea. Pillerikauppiaana tunnen hyvin Suomen apteekit. Basson soitto vuosikymmenien ajan on pitänyt myös jonkin verran kiireisenä. Musiikki on lahja Jumalalta ja olen saanut olla jakamassa heiveröistä lahjaani eteenpäin. Hienoa on ollut myös se, että olen voinut jakaa tuota lahjaa yhdessä armastukseni kanssa, joka tuottaa sulosointuja laulullaan. Joka päivä vanhentuvan miehen pitää jonkinlaisessa kuosissa golfpallon perässä kävely ja kuntosalilla käyminen. Harrastuksenani on oman perheen ja seurakuntaperheen kanssa ajan viettäminen. Molemmat ovat hirmuisen tärkeä kokonaisuus elämässäni.

85 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page